Barion Pixel Anya születésnapja
Az új év első ünnepe

Anya születésnapja

Bár a karácsony már elmúlt, az új év második napján ismét ünnepléstől hangos Olívia, Nonó és Beni kutya otthona. Ma van Anya születésnapja!

-          Jó reggelt Olívia, jó reggelt Nonóka! – köszöntötte Apa a lányokat csendesen a szobájukban. Tudjátok, hogy milyen nap van ma?  - kérdezte tőlük alig hallhatóan.

-          Anya szülinapja! – kiáltotta Olívia, hiszen Apa már napok óta készülődött a lányokkal, és megbeszélték, hogy szép ajándékokat készítenek Anyának.

Anya még az ágyban feküdt, amikor Olívia, Nonó, Apa és Beni kutya bementek a hálószobába, és az ágy szélére ülve énekelni kezdtek neki:

„Éljen, éljen Anya, éljen! Anya éljen jókedvében, békességben, egészségben,

Éljen, éljen Anya, éljen sokáig, éljen soká'…”

-          Drága Kicsikéim! Köszönöm szépen – mondta Anya mosolyogva, és szorosan magához ölelte a kis családot.

Apa és Mamáék mindig ezt a dalt éneklik, amikor valakinek születésnapja van, ez egy régi családi hagyomány. Olívia és Nonó már egészen pici koruk óta ismerik, és boldogan éneklik, amikor ünnepel a család.

Miután mindenki megreggelizett, Anyának el kellett intéznie néhány dolgot, de megígérte, hogy nagyon siet haza. Apa és a lányok ezalatt nekiláttak ajándékokat készíteni Anyának, hogy meglephessék a nagy napon. Filctollakat, festéket és sok fehér papírt vettek elő.

-          Én lerajzolom Anyának az egész családot – mondta Olívia, és nekilátott, hogy lerajzolja Anyát, Apát, végül Nonót is, és persze saját magát. Beni kutya sem maradhatott le a képről, bár az ő kis bundás alakját nem volt könnyű elkészíteni. Nem úgy kellett lerajzolni, mint az embereket, pedig Olívia már nagyon ügyesen tudott embereket rajzolni.

-          Én virágot festek Anyának! - jelentette ki Nonó, és a fehér papírra piros szirmokat és hozzá hosszú, zöld szárat festett.

A művek hamar elkészültek, Apa pedig hengerré tekerte őket, és átkötötte egy szalaggal.

-          Indulás virágot venni – mondta ezután a lányoknak.

A lányok felöltöztek, és elmentek Apával a virágárushoz, ahol szebbnél szebb csokrok és cserepes virágok voltak. Apa vörös rózsát választott Anyának, Olívia és Nonó pedig két kis fehér csokrot.

-          Vajon tetszeni fog Anyának? – mutatta Apa a virágokat.

-          Ez csodaszép! – ámult Olívia és Nonó is, így Apa becsomagoltatta Anyának a kiválasztott csokrokat.

Az eladó néni átlátszó fóliába csomagolt mindent, majd egy masnival díszítette a rózsákat. A lányoknak nagyon tetszett az ajándék, és alig várták, hogy odaadhassák Anyának.

A család szinte egyszerre érkezett haza. Éppen ekkor jött Ildi nagyi és Csaba papa is, Anya szülei, hogy felköszöntsék az ünnepeltet.

-          Ildi nagyi! Papa! – szaladtak sikítva feléjük a lányok, mire Beni kutya is követte őket nyomban.

Ildi nagyi egy hatalmas tálca süteményt sütött Anyának, Papa pedig virágcsokrot hozott és egy nagy dobozban csokitortát.

Olívia és Nonó már nagyon izgatottak voltak. Titokban a tortát is meglesték, de Papa nem engedte, hogy belenyúlkáljanak. Míg Anya leült a lányokkal az asztalhoz, Ildi nagyi meggyújtotta a gyertyákat és a tüzijátékot.

Anya meghatódva nézte, ahogy a tüzijáték szikrázva szórja fényeit, mialatt mindenki énekelni kezdett neki:

Boldog szülinapot,

boldog szülinapot,

boldog szülinapot Anya,

boldog szülinapot!

A dal végén Anya elfújta a gyertyákat, és mindenkinek vágott egy nagy szelet tortát.

-          Kívántál valamit? – kérdezte Ildi nagyi, mert úgy tartja a mondás, hogy ha a gyertyák elfújásakor kívánunk valamit, akkor bizony teljesül a kívánságunk.

-          Igen, de nem árulom el, hogy mi az, hiszen akkor nem teljesül! – kacsintott Anya.

Ezután következett az ajándékozás. Először Nonó adta át a festményét, majd Olívia a rajzocskáját. Apa még egy angyalkát is hajtogatott a lányokkal piros papírból, amit Anya rögtön felakasztott a karácsonyfára. Nagyon örült az ajándékoknak!

Kapott még egy szép füzetet is a munkájához, és egy új tokot a telefonjára, ami megvédi, ha elejtené.

A születésnap nagyon vidáman telt, és Anya attól volt a legboldogabb, hogy Olívia, Nonó, Apa, Nagyi és Papa is mind vele lehettek. No meg persze Beni kutya, mert ő is egy kis családtag.

De vajon hány éves lehet Anya? :)

           

Ez bizony már nem része a mesének, de íme néhány érdekesség a születésnapokról:

Az emberek nagyon régóta ünneplik e jeles napokat, már az ókorban is nagy szerepe volt az ünnepnek. Úgy tartották, hogy az ünnepséggel megvédik a szülinapost a veszélyektől, a rossz szellemektől, akik ezen a napon különösen vonzódnak az emberhez. Kezdetben csak a királyokat tartották olyan fontos személynek, akiket meg kell ily módon védeni, később azonban egyre elterjedtebbé vált az ünneplés.

A születésnapi kellékek igen hasonlóak a világ különböző tájain. A gyertyák szerepe, hogy felvigyék a jókívánságokat Istenhez. Az újabb játékok megmutatják, mennyit fejlődött a gyermek az előző évhez képest. A fülhúzások, a csipkedés, a hátba veregetés pedig mind-mind jó szerencsét hoznak a következő évre.

Vannak különböző, országonkénti szokások, mint az angoloknál a tortába sütött szimbolikus tárgyak (pl: aki pénzt talál a sütiben, gazdag lesz.) Skóciában annyi egyfontos bankjegyet kap a gyerek, ahány éves, plusz egyet, hogy szerencsés is legyen. Norvégiában a szülinapos gyerek táncol az osztály előtt egyik társával, míg Dániában zászlót tűznek az ünnepelt házára. Afrikában pedig a születésnaphoz kötődnek a beavatási ünnepségek. Ilyenkor tanulják meg törzseik törvényei, hiedelmeit, táncait és dalait. A mexikóiak, és sok közép-amerikai ország népei is szeretik a piñatat, vagyis a mennyezetről lógatott papírmasét, amit addig kell püfölni, míg ki nem potyognak belőle az édességek. A kínaiaknál jellemző a pénzajándék a gyerekeknek, és számos helyen készítenek erre a napra nudlit. Az indiai gyerekek pedig születésük napján színes ruhában mennek az iskolába, és csokoládét osztanak a barátaiknak.

/forrás: https://www.rostae-books.com//

A születésnapi szokásosról még nagyon hosszan lehetne írni, de már a fentiekből is látszik, milyen nagy jelentősége van ennek a napnak, és milyen varázslatosan sokféle szokás kapcsolódik hozzá.

Nálatok van valamilyen születésnapi szokás, hagyomány? :)


A már megjelent három mesekönyv és ovis foglalkoztató együtt, plusz egy ajándék színező INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL.

shopping_cartKosárba Részletek
Van még...

Ez is érdekelhet!

Hozzászólások

Szólj hozzá te is!