Barion Pixel Mikor jön a Télapó?
Emlékszel még a Télapós mesére?

Mikor jön a Télapó?

Egy ködös, téli reggelen induláshoz készülődött a család, a lányokat már várta az óvoda. Mialatt Anya reggelit készített, Olívia és Nonó ügyesen öltöztek egyedül. Beni kutyának ugyan nem kellett felöltöznie, de a reggeliből neki is jutott néhány falat.

-          Hányat kell még aludni, hogy jöjjön a Télapó? – kérdezte Olívia izgatottan, mert az oviban mindenki erről beszélt.

-          Már csak egyetlen éjszakát, és biztosan jönni fog – felelte Anya megnyugtatóan.

-          De mikor ér ide a mi házunkba? – folytatta Olívia, ám az elindulás nem várhatott.

-          Beszéljük meg útközben, különben el fogunk késni – felelte Anya és gyorsan leszedte az asztalról a tányérokat.

Reggeli után Apa sálat, sapkát adott a lányokra, majd a család elindult együtt az oviba. Apa vezette az autót, és Anya végre mesélni kezdett.

A kedves, öreg Télapó minden évben hoz ajándékot a kis csizmákba, de csak úgy tud eljutni a sok-sok gyerekhez, ha rénszarvas-szánjával sebesen szeli át az égboltot. Az ajándékokat olyan gyorsan teszi le, hogy nem is láthatjuk őt szorgoskodni.

-          Meg sem áll egész éjszaka? – ámuldozott Olívia, és Nonó is kerek szemekkel várta a folytatást.

-          Nem bizony! – mondta Apa. Egész este, sőt még éjszaka is járja a világot, így előfordul, hogy valahova csak reggel ér oda. Fáradságos munkája után hazarepítik a szarvasok, hogy megpihenjen lappföldi otthonában.

Még szerencse, hogy azért el tud jönni hozzánk – állapította Olívia, de Apa már folytatta is tovább.

-          A Télapó csak a jó gyerekeknek hoz ajándékot, akik rosszul viselkedtek, virgácsot kapnak!

-          De honnan tudja a Télapó, hogy kik voltak a jó gyerekek? – tanakodott Olívia, hiszen sosem látják a Télapót.

-          Ne aggódjatok, akkor is tud mindenről, ha épp távol van. Segítő kismanói egész évben beszámolnak neki az összes gyerekről– kacsintott Anya, és a lányok komoly tekintettel néztek össze a hátsó ülésen.

Az óvodánál Anya, Apa, Olívia és Nonó elköszöntek egymástól, majd a lányok bementek a csoportjukba. Olívia a nagyokhoz, Nonó pedig a kicsikhez, mert Ő csak idén kezdte az ovit.

Odabent már ünnepi hangulat volt, a gyerekek szép karácsonyi dalokat énekeltek és adventi koszorút készítettek tobozokból. A koszorúra fehér vattából hógolyókat ragasztottak, és izgatottan várták a nap végét. Délután Anya jött a lányokért, és egészen hazáig énekelték a Télapó itt van és a Hull a pelyhes fehér hó kezdetű dalokat.

-          Sok dolgunk lesz otthon! – kezdte Anya a beszélgetést. Ki kell pucolni a csizmáitokat!

-          És kitesszük őket az ablakba! – mondta rögvest Olívia, mire Nonó tapsolni kezdett örömében.

Estére Apa is hazaért és lehozta a padlásról a karácsonyi díszeket. Az adventi koszorú az étkező asztalra került, egy világító fényfüzér pedig a gyerekszoba ablakába. A család szépen kidíszítette az egész házat, mígnem eljött a várva várt este. Olívia és Nonó a saját szobájuk ablakába tették a csizmákat, és ki sem akartak jönni onnan, hátha találkozhatnak a Télapóval.

A nappali felől csengettyűszó hallatszott, és a lányok szaladtak is körbe nézni, de senkit nem láttak. A Télapó nem járt itt. Csalódottan mentek a szobájukba, de ekkor jött ám a meglepetés!

-          Itt járt a Télapó! Ajándékot is hozott! – sikoltottak a lányok és vidáman ugráltak a szobában.

-          Hozott nekem ajándékot! – mutatott Nonó az ablakpárkányra, és már nézték is mik vannak a csizmákba rejtve.

Volt ott minden földi jó, télapós csoki, mogyoró, de várta még őket egy-egy csodaszép mesekönyv is! Határtalan volt az öröm, és bár a Télapó egy szempillantás alatt eltűnt, Olívia szinte látni vélte az ablakból a tovatűnő szánját, és a csengettyűkkel díszített rénszarvasokat is.

-          Nahát, van itt még valami! – szólalt meg egyszer csak Olívia. Úgy látom, Beni kutyának is hozott ajándékot!

Az ablakban valóban volt még egy kis csomag. Mert Benike is jó kutya volt egész évben, és a Télapó róla sem feledkezett meg.

Anya és Apa boldogan ölelték át egymást, és a család együtt olvasta az új mesekönyveket aznap este. Miután a mese véget ért, Olívia még álmosan megkérdezte:

-          Most mennyit kell még aludni, hogy újra jöjjön a Télapó?

-          Egy év múlva ugyanekkor, ismét eljön hozzátok– felelte Anya, és becsukta a mesekönyvet.

Te is kipucoltad már a kiscsizmádat?

 

A mesének itt most vége, de biztosan többen megkaptuk már a kérdést, hol lakik valójában a Télapó?

És mit csinál az év többi napján?

A legenda szerint otthona az Északi sarkon van, ahol nagyon hideg az idő, és gyakran esik a hó. Manapság viszont úgy tartják, hogy Finnország legészakibb részéről, Lappföldről indul útjára minden év december hatodikán. Egyes országokban már ötödikén, máshol pedig nem a Jézuska, hanem a Mikulás hozza az ajándékot a karácsonyfa alá, tehát nem csak egynapi munkája van a Nagyszakállúnak.

Az észak-amerikai hagyományok szerint felesége is van, akinek a feladata a süteménykészítés, a rénszarvasokról való gondoskodás, és az ajándékok előkészítésében is segédkezik. Nagyon hasonlít egyébként a Télapóhoz, ruhája egy nagy piros lepel, és ősz haját felcsatolva hordja.

De miért van kétféle elnevezése a piros ruhás öregapónak ? Élt egyszer egy Szent Miklós nevű püspök a mai Törökország területén, aki életét a szegények megsegítésének szentelte. A legenda szerint egyszer titokban megajándékozta egy szegény ember lányait, mert nem volt hozományuk, de így ők is férjhez mehettek. Azóta az ő nevéhez kötődik az éj leple alatti titkos ajándékosztás.

A Télapó elnevezés a szovjet hatalom uralma alatt került előtérbe, és az orosz Fagy Apó alakjához hasonlatos, aki krampusz helyett az unokájával szállítja az ajándékokat.

Szent Miklós maradványait egyébként később exhumálták, és kiderült, hogy pontosan az ellentéte a mai kedves arcú, gömbölyded apónak. Arca szögletes, orra markáns volt, a magassága pedig mindössze 168 cm. Nem éppen a mai Télapó karakter :)


A már megjelent három mesekönyv és ovis foglalkoztató együtt, plusz egy ajándék színező INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL.

shopping_cartKosárba Részletek
Van még...

Ez is érdekelhet!

Hozzászólások

Szólj hozzá te is!