Barion Pixel Az autizmus világnapja – április 2.
#éniskékvagyok

Az autizmus világnapja – április 2.

Az autizmus egy olyan állapot, ami eltérő fejlődéshez vezet, melynek számtalan megjelenési formája van. Aki autizmussal él, annak az agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező ingereket, mint más emberek, ezáltal nem úgy reagálnak hétköznapi dolgokra, ahogyan azt általában elvárnánk.

Egy autista ember érzékszervei lehetnek túlságosan kifinomultak, más esetekben azonban nem elég érzékenyek. Ebből az eltérő működésből fakad, hogy az autista személy máshogyan viselkedik, mint mi. Ez megnyilvánulhat olyan dolgokban, hogy túl érzékeny a hangokra, olykor annyira zavarják a város, a közlekedés zajai, hogy képtelen azokat elviselni; bőre lehet fokozottan érzékeny az érintésre, emiatt kellemetlen számára a testkontaktus, mások közeledése. Számukra egy egyszerű kézfogás, vagy ölelés is nagyon rossz érzés lehet emiatt. Ugyanakkor vannak olyan autisták, akiknek bizonyos dolgokban sokkal kifinomultabb az érzékelése: megéreznek olyan ízeket, amiket mi nem, vagy észrevesznek részleteket, apróságokat, amik egy hétköznapi ember számára sosem tűnnének fel.

Arra, hogy mi okozza az autizmust, nincsen pontos válasz. Rengeteg kutatás foglalkozik ezzel a kérdéssel, és a jelenlegi álláspont szerint genetikai és környezeti hatások együttese eredményezi ezt az állapotot. Ez nem egy meggyógyítható, megszüntethető állapot, viszont fejlesztésekkel nagyon sokat lehet segíteni rajta, hogy az autizmussal élő ember élete könnyebb legyen.

Ez azért nehéz feladat, mert a mai napig nagyon sokszor nem ismerik fel az autizmust, vagy félrediagnosztizálják, és érdekesség, hogy a statisztikák szerint sokkal több férfi autista van, de ennek egyik oka az, hogy lányok, nők esetében kevésbé tudták eddig diagnosztizálni. Részben azért, mert az enyhe fokú autizmus esetén a lányok megfigyeléssel, viselkedésformák leutánzásával elég jól tudnak kompenzálni, de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek nehéz helyzetben, ugyanis esetükben számos más probléma is felmerülhet, mint a szorongás, a depresszió, aminek súlyos következményei lehetnek.

Az autizmussal kapcsolatban sok sztereotípia él az emberekben, főleg olyan viselkedésformák, amikkel filmekben találkozhattunk. Ilyen híres filmek például az Esőember, a Kód neve Merkúr, a Könyvelő stb., amik egy kicsit talán segítenek megmutatni, mennyiben más egy autista világa miénkhez képest. Egy-egy filmtől még persze nem fogjuk tudni, milyen az, aki autista, mert mindegyikük más, ahogyan minden ember a világon, de azt kell látnunk, hogy ha tiszteletben tartjuk azokat a dolgokat, amik az ő világukat alkotják, a rutinjukat, szabályaikat, és ha megpróbáljuk megérteni őket, akkor kis segítséggel tudnak köztünk olyan életet élni, amiben mindenki jól érzi magát.

  

Vannak súlyosabb esetek is, amikor természetesen ez nem elegendő. De minden olyan helyzetben, amikor a megismerés, az elfogadás és a segítés megoldást jelent, akkor ennyi a dolgunk, és nem több. Csak mindenkinek oda kell figyelnie egy picit a másikra.

Ma, április 2-án, az autizmus világnapján kék ruhával hívhatod fel a figyelmet arra, hogy milyen sok autizmussal élő ember van, és legyünk elfogadóak velük szemben.

Mi kék ruhába öltöztünk ma, és amennyire tudtam, megpróbáltam elmagyarázni a gyerekeknek, hogy kikre próbáljuk ezzel felhívni a figyelmet, miben mások ők, és hogyan kell nekünk viselkednünk. Hiszem, hogy a példamutatás a legfontosabb, és az, hogy olyan értékrendet adjunk, amivel támogatunk másokat.

Az Autisták Országos Szövetsége a Különleges életek című filmmel hívja fel a figyelmet idén az autizmus spektrum zavarra. 2021. március 30. és április 4. között mindenki számára ingyenesen megtekinthető ezen a linken, kattints ide:

https://aosz.hu/vilagnap2021/

Források:

aosz.hu

csalad.hu

autista.hu


A már megjelent három mesekönyv és ovis foglalkoztató együtt, plusz egy ajándék színező INGYENES SZÁLLÍTÁSSAL.

shopping_cartKosárba Részletek
Van még...

Ez is érdekelhet!

Hozzászólások

Szólj hozzá te is!